Skip to main content

Midsesongsoppdatering

  • Laksevert
  • Blogg

Nå er vi snart midtveis i en så langt forrykende sesong. Turistene strømmer til bygda, til tross for korona-tiltak, og får sammen med oss lokale oppleve fantastisk fiske og godt vær! Vi har mye å se frem til ut sesongen.

P1366734Sjøørretfisket i Beiarelva er kanskje elvas største hemmelighet. I de nedre soner kan man oppleve ett forrykende fiske etter havets dronning. Fisket er populært med flue og dupp, med mindre sluker og wobblere og sist men ikke minst - med fluestanga. Disse to fiskene ble tatt i Tverrvika, siste sonen før sjøen. Foto: Tommy Egra, SNVF

Vi er utrolig fornøyd med at det nå ser ut til at vi tross corona tider, og stor usikkerhet, får mange turister til elva. Det betyr mye for oss som grunneiere i ei liten bygd hvor lakseelva er så viktig. Selv om det er godt trøkk og mange som fisker, er Beiarelvas struktur som ei «folkeelv» sterk og en kjempefordel. Det betyr at det, siden det «alltid» er laks å få i alle vald, jevnt temperatur og stort sett gode vannforhold, er det aldri for fullt i elva til å komme «ramlende over fjellet» for å fiske. Siste status er at det er godt med overnattingsmuligheter, mye laks på elva og mange ledige fiskekort i alle sonene tilgjengelig. Det er ganske unikt at Norges beste lakseelv*, er også en av Norges beste folkeelver!

Jevne fangster og håp fremover

Noe av det mest positive med årets sesong er hvor god spredning det er av laks over elva og fordelingen mellom små-, mellom- og storlaks som er tatt på stang. Det er helt jevn fordeling mellom størrelsene, og strekker seg fra sprelske laks på kiloen og helt opp til massive 20,5 kilo. Det gir oss håp om mange gode sesonger fremover, og vi ser at forvaltningen av elven er på topp. Ung fisk gyter, og gammel fisk kommer tilbake etter mange år i havet.

Fortsatt fiske for alle

I Beiarelva kan du med et par mindre unntak fiske hvor du vil og med hva du vil! Her står fluefiskeren og markfiskeren side om side, koker kaffe på samme bål og prater like ivrig om storlaksen som gikk i fjor – på gebrokken engelsk, østlandsk eller på grov bygdedialekt. Som folkeelv er det også lagt opp til en satsning for juniorene, og det jobbes også for å få enda flere fiskeplasser for bevegelseshemmede.

Mat og servering

Nå er det mye godt å spise og drikke i Beiarn. Et godt eksempel er Galleri Eftf Kafe. De åpner i dag og er verdt et besøk, kun for interiøret alene. Ta gjerne en titt på listen vår her og les om de forskjellige tilbudene. I tillegg til disse er det også mer spontane aktiviteter hvor mat og drikke er inkludert. For å følge med på dette er det Beiarpuls som er beste kanal. Dem kan du følge her

Trenger du hjelp til å fiske?

Er du uerfaren eller ikke kjent i elva, men har lyst å prøve deg, anbefaler vi deg å ringe oss eller ta turen innom på laksekontoret. Slik kan vi hjelpe deg med råd om fiskeutstyr, soner og overnatting – for å nevne noe. Trenger du fiskeutstyr kan du få det hos oss eller på ett av utsalgstedene i bygda. Nå er den verste flommen trolig kommet og gått – det gir rom for også litt mer uerfarne fiskere. Vi kan hjelpe deg med å finne en plass som er tilpasset dine behov, samt å fortelle deg og dine om alt det andre fine Beiarn har å tilby. Viste du at vi har noen eventyrlige toppturer, bondebesøk, lokalmat og en egen stavkirke? 

Takk for støtten!

For å kunne åpne Beiarelva for fiskere i disse coronatider, måtte grunneiere, kommune og fiskere tilpasse hverdagen. Dette har gått svært godt, og fisket er nesten som før. Men, for at dere som fisker skulle få bruke toalettene langs elva, måtte grunneierne endre på vaskerutinene og nå vaske toalettene hver dag. Fiskerne har vært flinke og det er ikke rapportert om noen episoder hvor noen har følt ubehag. Dette har enormt mye å si, og vil vil gjerne sende en takk til alle og ønske skitt fiske!

* Blant de større lakseelvene i Norge basert på lengde fiskbart elvestrekk.

P1022946

På jakt etter et kafebesøk med en unikt kulturell innpakking? På denne kafeen går du noen tiår tilbake i tid, og får finner lokal mat, drikke og en herlig utsikt over Beiarfjorden. Galleri Eftf Kafe åpner i dag, Lørdag 11 Juli og burde vært obligatorist for alle fiskere å svinge innom etter en dag i elva. Servering og passende åpningstider for et helgebesøk i Beiarn sommerstid. Foto: Tommy Egra, SNVF